Candidatul de succes (la Wordland)

by Viviana on October 2, 2010

in ROMANIA

Wordland a fost infiintata in 2001 si, de atunci, predam 10+ limbi straine si facem tabere de limba engleza pentru copilasi intre 5 si 14 ani. Nu am avut pierderi, intarzieri in plata taxelor sau schimbari majore in activitatea noastra. Am progresat si am sfidat toate relele din tara asta, promovand numai valori romanesti si euforia muncii bine facute.

Nu intotdeauna am angajat pe cei care m-au convins. Pentru ca, de multe ori, erau candidati pe care nu ni-i permiteam. Adica, spus pe sleau, doreau mai mult decat ofeream noi.

Ma cuceresc candidatii care:

sunt mandri ca sunt romani
se uita drept in ochii mei cand vorbim
zambesc
imi spun ca nu stiu ceva si nu le e rusine sa recunoasca asta, dar sunt dispusi sa invete
ma intreaba ce imi place mie la Wordland sau variatiuni pe aceasta tema
sunt mandri de realizarile lor personale/profesionale anterioare
vorbesc echilibrat, nici mult, nici putin, si, evident, corect romaneste
vorbesc cu drag despre hobby-urile lor
iubesc copiii si animalele
imi spun „am vazut ca organizati tabere pentru copilasi la Moeciu, vreau si eu sa ma implic”
imi vorbesc in limba straina pe care o vor preda din prima, fara emotii, natural
imi predau lectia de proba cu drag, ca unui prieten
de-abia asteapta sa primeasca cartea angajatului si trainingul aferent
nu presupun nimic despre activitatea Wordland, ci asteapta sa le comunicam cum lucram noi.

Am lasat pentru final ceea ce e cel mai important: ma conving candidatii care ma fac sa simt ca isi doresc sa lucreze la Wordland. Nu ma impresioneaza candidatii pregatiti teoretic care au citit 3 carti si au accesat 6 siteuri despre succesul la interviuri, ma conving oamenii reali, dascalii care prin fiecare gest si privire imi comunica dorinta lor de a pune umarul, de a ajuta pe altii, de a intelege si de a invata. Nu am angajat profesori de la concurenta. Nu credem in diplome cu titlu bombastic, nici macar daca e de import. Compania noastra angajeaza oamenii cu care ne face noua placere sa lucram, si, cu siguranta, le face placere altor oameni sa lucreze, sa studieze si sa obtina rezultate. Profesorii nostri sunt cei care te invata cum sa inveti inainte de a te invata ei ceva.

Ce ofera un angajator unui nou angajat: viata sa (da, stai cu el in birou mai mult decat sta el cu familia cateodata), increderea sa, imaginea sa, experienta sa, posibilitatea sa fie membru al firmei sale. In cazul Wordland – compania pentru care eu am facut tot ce este omeneste posibil (da, in Romania e cam naspa pentru firmele mici si mijlocii, trebuie sa muncim de 4 ori mai mult ca in alte tari, dar cu perseverenta reusim!) – noi oferim profesorilor nostri oportunitatea de a fi perceputi de cursantii din 150+ multinationale ca niste oameni talentati si seriosi care muncesc cu spor, pentru o firma profitabila, cu 100% capital romanesc.

E minunat sa simti potentialul in ochii unui om, e minunat sa intre pe usa si sa spui: esti angajat (si sa stai ulterior sa te intrebi de ce ai facut asta – si, mai apoi, sa iti dai seama ca acel instinct nu te-a inselat, si acel coleg este cu adevarat un asset pentru companie).

Ce trebuie sa adaug, pentru a fi sincera pana la coada, este ca acum 9 ani habar n-aveam sa citesc oamenii. De aceea aveam: 2 angajati pentru care munceam eu in timp ce ei isi pregateau lucrarile pentru programe in strainatate. A trebuit sa gandesc, sa cumpanesc, sa muncesc si sa invat timp de 2 ani (ca angajator) pana sa inteleg ca a fi fair nu inseamna a fi rau, si ca fiecare este acolo unde isi doreste sa fie. Cei care sunt nemultumiti (angajati sau angajatori) sunt liberi sa se extraga oricand din cadrul contractual, fie prin concediere, fie prin demisie. Acum 9 ani imi era frica de ce se putea intampla cu firma mea, dar aveam un scop bine definit: in 5 ani, 50% din business-urile de care imi pasa mie sa auda de Wordland. Sa auda, atat. Stiam ce inseamna asta. Nu mi-am propus sa avem 45% din piata de training corporate de limbi straine. Eram constienta cat de important este sa se auda de Wordland, de cat suntem de corecti, flexibili, profi si placuti. Am depasit acel stadiu. Suntem un centru de training de invidiat, si da, noi angajam personal in aceste vremuri tulburi. Si da, ne platim taxele catre statul roman care ne ofera doar motive sa lasam totul balta.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: